Меринг торта с малини и маракуя

съставки
8 порции по 304 kcal
меренге
6 белтъка
щипка сол
300 г фина захар за печене
1 чаена лъжичка винен оцет
1 чаена лъжичка картофено брашно
крем
250 мл сметана 30%
2 супени лъжици фина захар
1 ванилова захар
1 опаковка фиксиращи кремове
Плодове
2/3 чаша малини (пресни или замразени)
каша от 4 маракуя
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка картофено брашно
Добавете бележка
Подготовка
меренге
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол. Продължете да разбивате търпеливо, постепенно добавяйте фина захар, лъжица по лъжица. Пяната трябва да е плътна и лъскава. Накрая се разбърква с оцета и след това с картофеното брашно.
Загрейте фурната на 180 градуса С. Застелете голяма тава с хартия за печене. Върху него се поставят разбитата пяна, като се оформят два кръга с диаметър около 20 см. (може 1 отгоре да е по-голям).
Поставете във фурната и веднага намалете температурата до 120 градуса с конвекция. Пече се 2 часа. След това се оставя във фурната да изстине напълно. Може да се подготви ден предварително.
крем
Разбийте сметаната за минута, след това добавете захарта, ваниловата захар и сметаната – фиксирайте, разбийте до сгъстяване на крема.

Плодове
Сварете маракуята в тенджера с 1 супена лъжица захар, добавете 1/2 чаена чаша картофено брашно и загрейте до сгъстяване. Направете същото и с малините: размразете ги, ако са замразени, оставете да заври, добавете брашно и гответе до сгъстяване. Свалете плодовете от котлона, сложете ги в купички и охладете напълно.

Сглобяване на тортата
Поставете крема върху една по-голяма повърхност (напр. като използвате торбичка с голям накрайник). Върху крема се нареждат малини и маракуя. Покрийте с втория диск. Вече можете да го поднесете или да го поставите в хладилника без капак.

Съвети
Любимият ми метод за печене на меренг е този в тази рецепта на Павлова. Краищата на меренга са по-дебели, по-твърди, не се ронят и се задържат дълго време дори след прегъване. Можете да го използвате и в тази безе торта. Печете две кори меренга едновременно в една тава за 30 минути на 120 градуса, след което намалете температурата на 100 градуса и печете около 2 часа.